Focaccia

Focaccia

60+ min Buffé
Lämplig för frysning
Klassiskt italienskt bröd som är lätt att baka till många. Variera toppingen med oliver, ost, tomater och örter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/focaccia/

Gör så här

  • Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet max 37° och rör ner det i mjölblandningen.
  • Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör.
  • Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer.
  • Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min.
  • Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Klart!

Uteslut kryddsmöret. Tryck istället ner svarta oliver i degen och strö över 2 skivade, smörfrästa rödlökar och 100 g smulad Apetina innan brödet gräddas.

Energi:

135 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 19 g
Fett: 5 g

Ingredienser

Olivolja
2 msk
Vetemjöl special
9 dl
Salt
2 tsk
Jäst
25 g
Vatten
4 dl
Kryddsmör:
Vitlöksklyftor
3
Hackade färska blandade örter, t ex rosmarin, timjan och oregano
2 msk
50 g
Till långpanna:
Olivolja
2 msk
Pensling:
Vatten
Havssalt
1 msk