Fransk köttgryta med valnötter

1 tim 50 min Huvudrätt Lunch Middag
Fransk köttgryta med valnötter

En riktigt mustig och smakrik köttgryta smaksatt rött vin, rosmarin och katrinplommon. Gör gärna denna köttgryta dagen innan den ska ätas för maximal smak.

Ingredienser

Grytbitar av nötkött
500 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
3
ca 25 g
Färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 msk
Salt och svartpeppar
1
Rödvin
2 dl
Vatten
2 dl
Köttbuljong
1 tärning
Katrinplommon
10
Valnötter
1 dl
2 dl
Skogschampinjoner
250 g
Svartkål
100 g

Till servering:

Potatis
900 g

Gör så här

  • Skala och klyfta löken. Skala och krossa vitlöken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk utan att den tar färg. Lägg över i en gryta.
  • Bryn köttet i smör i omgångar med rosmarin. Salta och peppra. Lägg över i grytan.
  • Tillsätt vin, vatten och smulad buljong. Låt sjuda under lock ca 1 ½ tim.
  • Koka potatisen i saltat vatten.
  • Dela katrinplommon och nötter i halvor. Lägg ner i grytan tillsammans med grädden. Koka ytterligare 5 min.
  • Klyfta svampen och ansa kålen. Stek i en het stekpanna med smör ca 5 min. Vänd ner i köttgrytan.
  • Servera köttgrytan med kokt potatis.
Klart!

Rödvinet kan bytas ut mot köttbuljong.

Näringsvärden, per port med tillbehör

Energi:

580 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 35 g
Kolhydrater: 56 g
Fett: 22 g
https://www.arla.se/recept/fransk-kottgryta-med-valnotter/