Klassiska semlor

2 tim
Klassiska semlor

Klassiskt recept på semlor med smak av kardemumma. Den lite större mängden jäst i degen gör våra semlor extra höga och luftiga.

Ingredienser

Jäst
50 g
3 dl
150 g
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Vetemjöl, 10 dl
600 g
Hjorthornssalt
½ tsk

Fyllning:

Mandelmassa, riven
300 g
1 dl
5 dl
Florsocker

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och ca 8 dl mjöl blandat med hjorthornssalt.
  • Arbeta in smöret i omgångar i degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, gärna med plastfilm, ca 20 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 40 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, gärna med plastfilm, ca 1 tim. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 4–6 min. Låt kallna.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden. Spritsa eller klicka på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Klart!

För extra luftig grädde, tillsätt 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde innan du vispar.

Näringsvärden, per styck

Energi:

425 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 24 g
https://www.arla.se/recept/grunddeg-semlor/