Grytstekt entrecôte med picklade primörer

1 tim Huvudrätt Lunch Middag Varmrätt
Grytstekt entrecôte med picklade primörer

En smakrik och lyxig entrecôte med härlig sås som görs av den buljong som blir kvar i grytan. Servera med den vackra galetten och de picklade primörerna. Både galetten och de picklade primörerna går bra att förbereda dagen innan. Värm bara på galetten när det är dags att äta.

Ingredienser

Hängmörad entrecote, i bit
800 g
Pepparmix, mortlad
1½ msk
Schalottenlökar
2
Rödvin
2 dl
Köttbuljong
5 dl
50 g
Salt
Honung

Galette:

Gulbetor
500 g
Potatis
500 g
2 dl
30 g

Picklade primörer:

Morot
150 g
Blomkål
150 g
Spetskål
100 g
Rädisor
100 g
Ättiksprit 12%
1 dl
Vatten
5 dl
Strösocker
1 dl
Hel anis
1 msk
Hel kummin
1 msk
Fänkålsfrön
1 msk
Salt

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125° eller 100° varmluft.
  • Rulla köttet i kryddorna. Skala och finhacka löken.
  • Bryn köttet i smör i en gryta, tillsätt lök, vin och buljong. Koka upp och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Tillaga köttet till 54° innertemperatur. Ös ofta under tillagningen. Det tar ca 1.5 timme.
  • Ta upp köttet ur buljongen och låt det vila ca 20 min.
  • Sila buljongen och koka ihop den tills det återstår 4 dl. Vispa ner smöret och smaka av såsen med salt och honung. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  • Skär köttet i skivor och servera med sås, galette och picklade primörer.

Galette:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skala och skiva gulbetor och potatis mycket tunt. Salta och låt dra ca 10 min. Krama ur vätska som bildats.
  • Varva rotsaker, smör och ost i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen ca 40 min. Täck med folie och tryck ihop galetten.
  • Låt svalna något och skär i bitar vid servering.

Picklade primörer:

  • Skala morötterna. Skär primörerna i tunna skivor. Lägg i en bunke.
  • Koka upp övriga ingredienser. Låt dra i 30 min.
  • Koka upp igen och sila vätskan över primörerna. Låt svalna.
Klart!

Galetten går utmärkt att göra dagen innan och sedan värmas upp.

Näringsvärden, per Per port exklusive tillbehör

Energi:

530 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 34 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 28 g
https://www.arla.se/recept/grytstekt-entrecote-med-picklade-primorer/