Gumbo
1 tim
Huvudrätt
•

Gumbo är en populär och smakrik gryta inom det kreolska och cajunska köket i södra USA, särskilt i delstaten Louisiana. Grönsaker som lök, selleri och paprika är vanliga ingredienser i gumbo och utgör en del av det som kallas "de heliga treenigheterna" inom cajunköket. Gumbo kan innehålla olika proteinkällor som kyckling, räkor, krabba, het korv eller en kombination av dessa.
Ingredienser
Gul lök
|
1 |
---|---|
Vitlöksklyftor
|
3 |
Blekselleri
|
3 stjälkar |
Grön paprika
|
1 |
Zucchini
|
1 |
Färsk chorizo
|
200 g |
½ dl | |
Vetemjöl
|
3 msk |
Lagerblad
|
1 |
Kycklingbuljong
|
5 dl |
Konserverade körsbärstomater
|
400 g |
Vannameiräkor
|
200 g |
---|---|
Salt
|
Cajunkrydda:
Paprikapulver
|
2 msk |
---|---|
Torkad oregano
|
1 msk |
Vitlökspulver
|
1 msk |
Lökpulver
|
1 msk |
Torkad timjan
|
1 tsk |
Cayennepeppar
|
1 tsk |
Nymalen svartpeppar
|
1 tsk |
Chili flakes
|
1 tsk |
Till servering:
Ris
|
3½ dl |
---|---|
Färsk persilja
|
1 kruka |
Gör så här
Näringsvärden, per portion
Energi:
624 kcal
Energifördelning:
Energifördelning: | |
---|---|
Fiber: | 8 g |
Protein: | 25 g |
Kolhydrater: | 76 g |
Fett: | 24 g |

