Inlagda rödbetor

2 tim
Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor är det självklara tillbehör till många av de svenska husmanskostklassikerna. Det är enklet att göra inlagda rödbetor själv, var bara noga med att glasburkarna de ska förvaras i är väl rengjorda. Dessa rödbetor får god smak av färsk ingefära, stjärnanis och kryddnejlika.

Ingredienser

Färska rödbetor
1 kg
Färsk ingefära
100 g

Lag:

Vatten
9 dl
Strösocker
4 dl
Ättiksprit 12%
2 dl
Svartpepparkorn
1 tsk
Hela kryddnejlikor
10
Stjärnanis
2
Lagerblad
2

Gör så här

  • Lag 9 dl vatten 2 dl ättika (12%) 3 dl strösocker 10 vitpepparkorn 10 hela nejlikor 1 st stjärnansis
  • Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, det tar ca 1 timme.
  • Skala och skiva ingefäran. Lägg åt sidan.
  • Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt sjuda ca 10 min.
  • Skala betorna och skär bort roten.
  • Varva rödbetor och ingefära i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll över den varma lagen.
  • Sätt på lock och låt stå och dra i kylskåp några dygn före servering.
  • Oöppnad burk håller ca 6 månader.
Klart!
https://www.arla.se/recept/inlagda-rodbetor/