Italiensk maräng med färskostmousse och hjortron

Dessert Efterrätt Middag
Italiensk maräng med färskostmousse och hjortron

Lyxig dessert som lyfter det svenska guldet, hjortron och ost! Krämigt, sött och syrligt - passar alla smaker. Det går utmärkt att förbereda denna dessert några dagar innan den ska avnjutas. Detta recept är skapat av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.

Ingredienser

Färskostmousse:

300 g
3 dl
Gelatinblad
5
Äggulor
2
Strösocker
1 dl
Vatten
½ dl

Hjortronmylta:

Frysta hjortron
500 g
Ekologisk citron
1
Strösocker
2½ dl
Stjärnanis
2

Italiensk maräng:

Äggvitor, ca 150 g
5
Salt
½ krm
Strösocker, ca 250
2¾ dl
Vatten
½ dl

Gör så här

Färskostmousse:

  • Vispa färskost med 2 dl grädde tills den börjar få toppar. Ställ åt sidan.
  • Blötlägg gelatinen i kallt vatten.
  • Vispa äggulorna luftiga i en rostfri bunke.
  • Koka under tiden upp socker och vatten till 118°.
  • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggulorna under kraftig vispning. Vispa tills äggulorna svalnat och blivit blanka och styva.
  • Värm upp den återstående grädden och smält gelatinet i den. Blanda ner gelatinet i den vispade färskostblandningen.
  • Vänd försiktigt ner äggulorna i den vispade färskostblandningen.
  • Fyll moussen i silikonformar eller plastade portionsskålar. Frys minst 4 timmar, men helst över natten.

Hjortronmylta:

  • Tina bären i ett durkslag över en bunke. Spara och använd vätskan som runnit av från bären.
  • Koka ihop vätskan med citronsaft, socker och stjärnanis.
  • Blanda ner hjortronen och låt stå.
  • Värm försiktigt upp hjortronmyltan vid servering.

Italiensk maräng:

  • Vispa äggvitor och salt till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.
  • Koka upp socker och vatten till 121°.
  • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under ständig vispning.
  • Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.

Vid servering:

  • Ta ut färskostmoussen ur formarna. Stick in en gaffel i botten.
  • Doppa moussen i den italienska marängen.
  • Ta försiktigt av moussen från gaffeln och lägg upp på fat. Upprepa med alla.
  • Bränn av marängen med hjälp av en gasbrännare.
  • Låt tina upp 3 min innan servering eller låt stå i frys fram till servering. (Det går jättebra att förbereda detta upp till två veckor innan och ha i frysen. Tina då från frys ca 10 min innan du serverar).
  • Servera färskostmoussen med varm hjortronmylta.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

770 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 9 g
Kolhydrater: 104 g
Fett: 35 g
https://www.arla.se/recept/italiensk-marang-med-farskostmousse-och-hjortron/