Janssons frestelse med jordärtskocka

1 tim 20 min Buffé
Frysbar
Janssons frestelse med jordärtskocka

Klassikern Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Den här varianten blir lite mer spännande tack vare jordärtskockan, som bidrar med aningen sötma i gratängen. Ny favorit?

Ingredienser

Gul lök
1
1 msk
Potatis
600 g
Jordärtskockor
150 g
Ansjovisfilé
100 g
3 dl
Ströbröd
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
  • Skala potatisen och jordärtskockan. Skär dem i tunna strimlor.
  • Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter jordärtskockor, lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Häll gärna över lite ansjovisspad och all grädde. Strö över ströbrödet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
Klart!

Uteslut ansjovis för en vegetarisk gratäng.

Näringsvärden, per port

Energi:

325 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 24 g
https://www.arla.se/recept/janssons-frestelse-med-jordartskocka/