Jordgubbstårta

Efterrätt
Jordgubbstårta

Jordgubbstårta är en svensk sommarklassiker som passar till alla festliga tillfällen! Söta jordgubbar och fluffig grädde sätter sommarens smaker i blom.

Ingredienser

Tårtbotten:

Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk

Fyllning och garnering:

Jordgubbar
1½ liter
Strösocker
½ dl
5 dl

Gör så här

Tårtbotten:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll den i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några min i formen. Stjälp upp och låt den kallna på galler, gärna under formen.

Fyllning och garnering:

  • Skölj och rensa jordgubbarna. Skär hälften av dem i skivor och blanda med sockret i en skål. Låt stå ca 30 min tills sockret har smält. Rör om några gånger under tiden.
  • Vispa grädden till ett fast skum. Dela kakan i tre bottnar.
  • Blanda hälften av de sockrade jordgubbarna med 2 dl vispad grädde och lägg på en av bottnarna, lägg på nästa botten och fördela resten av de sockrade jordgubbarna på den.
  • Lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av grädden på och runt tårtan. Garnera med jordgubbar.
Klart!

Toppa gärna med krossad turkisk peppar efter egen smak.

Näringsvärden, per bit

Energi:

305 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 19 g
https://www.arla.se/recept/jordgubbstarta/