Jubileumstårta

4 tim
Jubileumstårta

En kalasgod tårta som är skapad inför Arlas 100-årsjubileum. Fyllningen med vit choklad och crème fraiche är ljuvligt krämig och har perfekt balans mellan sötma och syrlighet. En tårta som passar för både små och stora jubilarer!

Ingredienser

Tårtbotten:

Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk

Rårörda hallon:

Hallon
250 g
Vaniljsocker
2 msk

Garnera med:

Bär
Riven vit choklad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna.
  • Hacka chokladen, lägg i en bunke. Värm mjölk och crème fraiche utan att låta det koka. Häll det över chokladen och rör slät.
  • Vispa grädden.
  • Börja med att försiktigt vända ner ca 1 dl grädde i chokladblandningen och fortsätt med lite i taget så att moussen blir slät.
  • Rör ihop hallon med vaniljsocker. Dela tårtbotten i 3 delar.
  • Täck en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Häll i ⅓ av moussen i formen, lägg på en botten.
  • Bred på hallonen, häll ner ⅓ mousse. Lägg på en till botten.
  • Häll på resten av moussen och avsluta med den sista bottnen. Låt stå i kyl minst 4 tim.
  • Stjälp upp tårtan på ett fat så att lagret med mousse hamnar överst. Garnera med bär och riven vit choklad.
Klart!

Vispa upp 1 dl crème fraiche med 0,5 msk vaniljsocker och spritsa små toppar runt tårtan att sätta hallonen i.

https://www.arla.se/recept/jubileumstarta/