Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

2 tim Huvudrätt Lunch Middag
Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

När kalkonen flatsteks tillagas den snabbare, blir saftigare och skinnet blir extra knaprigt. Spara skyn till den gräddiga såsen.

Ingredienser

Kalkon:

Kalkon à 4 kg
1
25 g
Vitlökar, gärna solo
8
Morötter
8
Rödlökar
4
Salt
1 tsk

Kryddblandning:

Pepparkakskrydda
2½ msk
Hel svartpeppar
1 msk
Chili flakes
½ msk
Malen spiskummin
½ msk
Salt
2 msk

Roast potatoes:

Delikatesspotatis
1½ kg
Svartpeppar
1 tsk
Senapspulver
1 tsk
2 msk

Gräddsås:

Hönsbuljong
7½ dl
Lagerblad
1
Grovhackad vitlöksklyftor, gärna solo
3
Torkad timjan
1 tsk
3 dl
50 g
Vetemjöl
2 msk
Pressad citronsaft
1½ msk
Japansk soja
1 msk

Gör så här

Kalkon:

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Smält smöret. Blanda samman och mortla ingredienserna till kryddblandningen.
  • Skala vitlök, morötter och rödlök. Dela morötterna i mindre bitar och halvera rödlökarna.
  • Lägg kalkonen med bröstet nedåt. Klipp eller skär bort ryggraden. Vänd kalkonen, vik ut den och tryck till så den plattas ut.
  • Ringla smör över kalkonen. Klappa in kryddorna på båda sidor av kalkonen.
  • Lägg hel vitlök, morot och rödlök i en långpanna, salta. Lägg kalkonen ovanpå med skinnsidan uppåt.
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 1 tim tills kalkonen har en innertemperatur på 65°. Tänk på att sätta termometern i bröstet som blir färdigt sist.
  • Sila av skyn och håll kalkon och grönsaker varma under folie.

Roast potatoes:

  • Skala potatisen och koka i saltat vatten under lock ca 8 min, häll av vattnet och låt ånga av ca 2 min.
  • Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över svartpeppar och senapspulver.
  • Klicka över smör och tillaga i mitten av ugnen ca 25 min.

Gräddsås:

  • Koka ihop buljong, lagerblad, vitlök och timjan ca 15 min. Sila och häll på grädde och skyn från långpannan med kalkonen.
  • Rör ihop smöret och mjölet, vispa ner det i såsen. Låt såsen koka ca 10 min.
  • Sila ev såsen och tillsätt citronsaft och soja.
  • Skär upp kalkonen i mindre bitar. Servera med morötter, vitlök, rödlök, potatis och sås.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

870 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 81 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 40 g
https://www.arla.se/recept/julkalkon-med-roast-potatoes/