Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås
2 tim
Huvudrätt
Lunch
Middag
•

När kalkonen flatsteks tillagas den snabbare, blir saftigare och skinnet blir extra knaprigt. Spara skyn till den gräddiga såsen.
Ingredienser
Kalkon:
Kalkon à 4 kg
|
1 |
---|---|
25 g | |
Vitlökar, gärna solo
|
8 |
Morötter
|
8 |
Rödlökar
|
4 |
Salt
|
1 tsk |
Kryddblandning:
Pepparkakskrydda
|
2½ msk |
---|---|
Hel svartpeppar
|
1 msk |
Chili flakes
|
½ msk |
Malen spiskummin
|
½ msk |
Salt
|
2 msk |
Roast potatoes:
Delikatesspotatis
|
1½ kg |
---|---|
Svartpeppar
|
1 tsk |
Senapspulver
|
1 tsk |
2 msk |
Gräddsås:
Hönsbuljong
|
7½ dl |
---|---|
Lagerblad
|
1 |
Grovhackad vitlöksklyftor, gärna solo
|
3 |
Torkad timjan
|
1 tsk |
3 dl | |
50 g | |
Vetemjöl
|
2 msk |
Pressad citronsaft
|
1½ msk |
Japansk soja
|
1 msk |
Gör så här
Kalkon:
Roast potatoes:
Gräddsås:
Näringsvärden, per port
Energi:
870 kcal
Energifördelning:
Energifördelning: | |
---|---|
Protein: | 81 g |
Kolhydrater: | 41 g |
Fett: | 40 g |

