Kaffeost

3 tim Efterrätt Fika
Kaffeost

Kaffeost är en ost med ursprung från norra Finland och Tornedalen. Du kan även stöta på osten i Lappland, Norrbotten och Västerbotten. Osten serveras traditionellt sätt till kaffet, skuren i små bitar. Man kan även servera den tillsammans med glass och varma hjortron.

Ingredienser

2 liter
½ dl
Ostlöpe (finns att köpa på apotek)
2 tsk

Gör så här

  • Häll grädden och mjölken i en stor bredbottnad kastrull. Värm försiktigt till 37°.
  • Ta av från plattan och tillsätt ostlöpe. Låt stå i ca 30 min, tills massan stelnar, "ystar" sig.
  • Ställ tillbaka kastrullen på spisplattan och värm försiktigt upp vätskan till 37°. Rör hela tiden om med en hålslev.
  • När ostklumparna samlats till en boll ska du höja temperaturen på spisen och låta vätskan (vasslen) värmas upp precis till kokpunkten. Det är viktigt att vasslen inte börjar koka - tar av kastrullen från spisplattan precis innan.
  • Sila osten och vasslen genom en finmaskig sil med en bunke under. Pressa ut så mycket vassle som möjligt ur osten. Ställ en tyngd på osten och låt stå i minst en timme tills all överflödig vätska pressas ut. Osten ska bli torr.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Tryck ut osten i en ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i 25 min, tills osten får fin färg.
  • Låt svalna och skär sedan i bitar.
  • Servera direkt i kaffet eller stek bitarna i smör och ät tillsammans med bär och vaniljglass.
Klart!
https://www.arla.se/recept/kaffeost/