Kåldolmar med gräddsky

Kåldolmar med gräddsky

60+ min
Kåldolmar är lite pilligt att göra, men är väl värt mödan! Servera kåldolmarna med klassiska tillbehör såsom rårörda lingon och potatismos.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kaldolmar-med-graddsky/

Gör så här

  • Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund.
  • Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka.
  • Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör.
  • Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, muskot, salt och peppar.
  • Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form.
  • Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min.
  • Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.
Klart!
Energi:

620 kcal

Protein: 28 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 44 g

Ingredienser

Vitkål
1 kg
Liten gul lök
1
3 msk
1 dl
Ströbröd
½ dl
Blandfärs
400 g
Ägg
1
Malen muskot
2 krm
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Farinsocker
2 msk
Soja
2 msk
2 dl
Vatten
1 dl
Köttbuljong
½ tärning