Kålrotslåda

Kålrotslåda

Buffé Huvudrätt
Kålrotslåda är en traditionell rätt som ofta serveras på julbordet i Finland. Kålroten kokas mjuk, för att sedan blandas med grädde, ströbröd, ljus sirap, malen ingefära och muskotnöt. Kålrotslådan gratineras med ett täcke av ströbröd och lite smör. Ett gott vegetariskt inslag på julbordet!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kalrotslada/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Skala och skär kålrötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  • Blanda grädde, ströbröd, sirap och kryddor i en bunke.
  • Lyft upp kålrötterna med en hålslev. Behåll kokspadet.
  • Mixa kålrötterna med en stavmixer.
  • Blanda kålrotsmoset med gräddblandningen.
  • Vispa upp ägget och blanda ner i bunken. Tillsätt lite av det sparade kokvattnet. Det ska bli ett ganska löst mos. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll upp kålrotsmoset i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
  • Strö över ströbröd och klicka på smör.
  • Grädda kålrotslådan mitt i ugnen i 1 ½ - 2 timmar.
Klart!
Energi:

458 kcal

Fiber: 6 g
Protein: 6 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Kålrötter
1 kg
3 dl
Ströbröd
2 dl
Ljus sirap
1 dl
Malen ingefära
2 tsk
Malen muskot
3 krm
Nymalen svartpeppar
Salt
2 tsk
Ägg
1
Ströbröd
2 msk
50 g