Kålsoppa med frikadeller

Huvudrätt Middag
Kålsoppa med frikadeller

Kålsoppa med frikadeller är en värmande husmanskosträtt när den är som bäst! Frikadellerna funkar även fint att göra på kalvfärs. Servera kålsoppa rykande het tillsammans med en klick crème fraiche en god knäckemacka!

Ingredienser

Vitkålssoppa:

Vitkål
500 g
Gul lök
1
25 g
Ljus sirap
1 msk
Vatten
1½ liter
Kycklingbuljong
3 tärningar
Färsk timjan
1 kvist
Lagerblad
2
Kryddpepparkorn
5
Salt
1 krm

Frikadeller:

½ dl
Ströbröd
3 msk
Ägg
1
Blandfärs
500 g
Färsk persilja
1 kruka
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
1 krm

Till servering:

2 dl

Gör så här

Kålsoppa:

  • Skär kålen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  • Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn kål och lök gyllene.
  • Tillsätt sirap och stek i ytterligare 3 min.
  • Häll på vatten, smulad buljong och samtliga kryddor. Koka upp och sjud på tills kålen är mjuk. ca 30 min,

Frikadeller:

  • Vispa ihop mjölk, ströbröd och ägg i en bunke. Låt svälla i 5 min.
  • Tillsätt färsen och finhackad persilja (spara 1 msk till garnering). Salta och peppra.
  • Forma färsen till 20 frikadeller.
  • Lägg försiktigt ner frikadellerna i kålsoppan. Låt sjuda tills de är helt tillagade, ca 10 min,
  • Servera kålsoppa med en klick crème fraiche och toppa med den sparade persiljan.
Klart!
https://www.arla.se/recept/kalsoppa-med-frikadeller/