Kamben med BBQ-sås

2 tim 30 min
Kamben med BBQ-sås

Möra revbensspjäll som tillagas i ugn med rökiga kryddor och ton av äpple. Kamben är enkelt att tillaga och perfekta att dippa i den lite heta såsen. Serverade med dubbelbakad potatis med ost och bacon är detta en riktig festmåltid!

Ingredienser

Kamben
1⅕ kg

Marinad:

Äppeljuice
½ dl
½ dl
Mörkt muscovadosocker
½ dl
Rökt paprikapulver
½ msk
Ancho chili peppar
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Salt
1 tsk

BBQ-sås:

3 dl
Barbequesås
2 msk
Cayennepeppar
1 krm
Salt
2 krm

Dubbelbakad potatis:

Bakpotatisar
4
Purjolök
½
Tärnat bacon
140 g
150 g

Sallad:

Liten gurka
1
Färsk spenat
ca 100 g
Citron, finrivet skal och saft
1

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Picka potatisarna med en potatissticka. Lägg in i ugnen.
  • Rör ihop marinaden och pensla den på båda sidor av köttet. Lägg köttet i en ugnform med köttsidan uppåt. Tillaga i mitten av ugnen 45 min. Låt potatisarna ligga kvar, de behöver lång tid för att bli riktigt mjuka.
  • Rör ihop ingredienserna till BBQ-sås och ställ kallt.
  • Vänd kambenen och pensla på lite av marinaden från formen. Stek i ytterligare ca 50 min. Känn på potatisarna och ta ut dem när de är mjuka.

Dubbelbakad potatis:

  • Höj ugnen till 225°
  • Ansa och skiva purjolöken tunt. Stek baconet krispigt i en stekpanna. Tillsätt purjolök och stek den mjuk på svag värme.
  • Halvera de mjuka potatisarna och gröp försiktigt ur innehållet. Mosa ihop inkråmet med bacon- och purjolöksfräs och hälften av osten. Fördela röran i skalhalvorna och strö över resterande ost.
  • Gratinera dubbelbakad potatis i mitten av ugnen 8–10 min.

Servering:

  • Skär gurkan i bitar. Blanda med spenat och citron. Lägg upp i en salladsskål.
  • Skär kambenen i bitar och servera med BBQ-sås, sallad och dubbelbakad potatis.

Serveringsförslag:

Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

929 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 8,6 g
Protein: 45 g
Kolhydrater: 66,4 g
Fett: 53,9 g
https://www.arla.se/recept/kamben-med-bbq-sas/