Karelska piroger

45 min Buffé Förrätt Mellanmål
Karelska piroger

Karelska piroger är gjorda på rågmjöl. De fylls med risgrynsgröt eller mosad potatis. När de kommer ut från ugnen doppas de i ett smörbad för att sedan toppas med äggsmör och örter. Fin lite rätt att bjuda på som förrätt.

Ingredienser

Vatten
2 dl
Salt
1 tsk
Vetemjöl
2½ dl
Grovt rågmjöl
2¾ dl

Fyllning:

Risgrynsgröt
4 dl

Smörbad:

75 g
Vatten
3 dl

Äggsmör:

Hårdkokta ägg
2
100 g
Flingsalt
1 tsk

Topping:

Finhackad rödlök
2 msk
Färsk dill, hackad
Färsk persilja, hackad

Gör så här

  • Värm ugnen till 275°.
  • Blanda ljummet vattnen med salt, vetemjöl och rågmjöl. Knåda till en smidig deg.
  • Dela degen i 12 lika stora bitar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till ovala plattor ca 18 cm långa.
  • Klicka ut gröten på degen, men spara ca 2 cm ut från kansten. Vik upp och nyp ihop degkanterna Lägg pirogena på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda högt upp i ugnen tills de fått fin färg, 10-15 min.
  • Koka upp smör och vatten till smörbadet. Doppa pirogerna hastigt i smörbadet.
  • Vispa upp smöret så det blir luftigt. Hacka äggen och blanda med smör. Smaka av med salt.
  • Toppa de karelska pirogerna med äggsmör, dill, persilja och rödlök.
Klart!
https://www.arla.se/recept/karelska-piroger/