Katalaner

Katalaner

1 tim
Fika Efterrätt
Går att frysa
Katalaner är det perfekta bakverket att bjuda på till eftermiddagskaffet. Med sin krämiga mandelmassafyllning och söta glasyr påminner den mycket om mazariner. Men utöver florsockerglasyr innehåller katalaner även ett lager söt hallonsylt. Extra sött för både öga och gom!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/katalaner/

Gör så här

  • Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Grovriv mandelmassan. Skär smöret i bitar. Vispa ihop mandelmassa och smör i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet.
  • Dela degen i 16 lika stora bitar. Tryck ut degen i mazarinformar av papper eller i väl smorda metallformar. Ställ formarna på en plåt.
  • Fyll formarna med mandelmassafyllningen.
  • Grädda katalanerna i mitten av ugnen 15-18 min. Låt svalna.
  • Bred hallonsylt på katalanerna. Rör ihop florsocker och vatten. Bred på glasyren.
Klart!
Energi:

255 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 15 g

Ingredienser

100 g
Strösocker
½ dl
Ägg
1
Vetemjöl
3 dl
Fyllning:
Mandelmassa
200 g
75 g
Ägg
2
Glasyr:
Hallonsylt
1½ msk
Florsocker
1½ dl
Vatten
ca 2 msk