Kikärtsgryta

40 min Huvudrätt Matlåda Middag
Frysbar
Kikärtsgryta

En vegetarisk kikärtsgryta med smak av saffran och citron. Vi har även aubergine och tomat i denna lättlagade gryta som passar till både vardag och fest. Toppad med flagad rostad mandel, granatäpple och färsk mynta serverar vi kikärtsgrytan med fluffig couscous.

Ingredienser

Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
3
Aubergine
1
Kikärter à 400 g
1 burk
Saffran
1 pkt
Kokhett vatten
1 msk
2 msk
Tomatpuré
2 msk
Malen spiskummin
2 tsk
Malen kanel
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Konserverade körsbärstomater à 400 g
1 burk
Vatten
2 dl
Flytande honung
1 msk
Grönsaksbuljong
1 tärning
2 dl
Citron
1
Salt och svartpeppar

Till servering:

Couscous
4 dl
Granatäpple
1
Färsk mynta
1 kruka
Mandelspån
½ dl

Gör så här

  • Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär aubergine i cm-stora bitar. Häll av och skölj kikärterna.
  • Blanda saffran med hett vatten i ett liten glas. Ställ åt sidan.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök och aubergine ca 10 min på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, kanel och chili flakes. Fräs ytterligare ca 3 min.
  • Tillsätt kikärter, tomater, vatten, honung och smulad buljongtärning. Sjud ca 10 min.
  • Ta från värmen och rör ner saffran och crème fraiche. Smaka av med citronsaft, salt och nymald svartpeppar.
  • Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen.
  • Plocka kärnorna ur granatäpplet och grovhacka myntan. Rosta mandeln i torr stekpanna.
  • Strö mandel, granatäppelkärnor och mynta över kikärtsgrytan. Servera med couscous.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

694 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 18,6 g
Protein: 21,1 g
Kolhydrater: 90,6 g
Fett: 27,2 g
https://www.arla.se/recept/kikartsgryta/