Kladdkaka med lakrits och chokladfudge

50 min Efterrätt Fika
Frysbar
Kladdkaka med lakrits och chokladfudge

Lyxiga smaker med lakrits i kladdkakan och fyllig och smakrik chokladfudge som topping. Servera kladdkakan med hjortrongrädde som är en ny spännande smakkompis.

Ingredienser

Kladdkaka

150 g
Strösocker
2 dl
Kakao
¾ dl
Lakritspulver
¾ msk
Ägg
2
Vetemjöl
2 dl

Chokladfudge

1½ dl
Lakritspulver
1 msk
Mörk choklad
150 g
Strösocker
1 dl
Sirap
¾ dl
50 g

Hjortrongrädde

1½ dl
Hjortronsylt
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Rör ner socker, kakao och lakritspulver.
  • Tillsätt ägg och mjöl och rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 min. Låt kallna.
  • Gör under tiden fudgen.
  • Rör ut lakritspulvret i ½ dl grädde. Hacka chokladen grovt.
  • Koka upp grädde, socker, sirap, choklad och smör. Låt koka under omrörning 5-7 min. Tillsätt lakritsgrädden.
  • Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat.
  • Vispa grädden och rör ner hjortronsylt. Servera kakan med hjortrongrädden.
Klart!

Receptet är gjort av Linn Lindgren från Stockholm och är ett av bidragen i finalen i Kladdkakeracet 2013.

Näringsvärden, per Per bit

Energi:

470 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 28 g
https://www.arla.se/recept/kladdkaka-med-lakrits-och-chokladfudge/