Klappgröt

Efterrätt Mellanmål
Klappgröt

Originalet görs på lingon men din favoritsaft passar också till luftig klappgröt. Servera med lättvispad grädde och färska bär eller en klick av samma sylt som du hade saft!

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

Vatten
5 dl
Konc lingondryck, hallon- eller svartvinbärssaft
2 dl
Mannagryn
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk

Till servering:

2 dl
Rårörda lingon, hallonsylt eller färska bär

Gör så här

  • Koka upp vatten och saft i en kastrull. Tillsätt mannagrynen under vispning. Sjud på svag värme ca 5 min. Rör då och då så inte gröten fastnar i botten.
  • Häll gröten i en bunke och låt svalna lite.
  • Tillsätt vaniljsockret och vispa gröten luftig med elvisp ca 5 min.
  • Häll upp i portionsskålar och servera direkt eller låt kallna täckta med plastfolie i kylen.
  • Vispa grädden. Toppa gröten med grädde och sylt eller bär.
Klart!

Saft har olika koncentration. Smaksätt ev din klappgröt med någon matsked extra saft under vispningen om du tycker det behövs.

Näringsvärden, per port med grädde och bär

Energi:

342 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 2 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 14 g
https://www.arla.se/recept/klappgrot/