Knäckebröd

2 tim Frukost
Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är både roligt att göra och blir otroligt gott! Detta recept är lättlagat, men kräver lite tid – speciellt om man gör stora knäckebröd som behöver bakas i omgångar. Dessa knäckebröd är smaksatta med fänkålsfrön, kummin och anis, men det går givetvis bra att byta ut kryddorna mot din favoritsmaksättning.

Ingredienser

Jäst
50 g
Vatten, ljummet
5 dl
2 msk
Grovt rågmjöl
8 dl
Salt
1 tsk
Vetemjöl
5 dl
Hel kummin
2 tsk
Fänkålsfrön
2 tsk
Anisfrön
2 tsk

Till servering:

Bregott® Normalsaltat smör & raps

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
  • Tillsätt smör- och rapsolja, rågmjöl, salt, vetemjöl och mortlade kryddor.
  • Knåda degen för hand ca 10 min eller i maskin ca 5 min. Låt jäsa under bakduk ca 50 min.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft med plåten kvar i ugnen.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta raskt ihop till en smidig deg. Dela degen i sexton bitar och rulla till bollar.
  • Kavla ut till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg 2 bröd åt gången på ett bakplåtspapper och dra över till den heta plåten.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 9 min. Låt svalna på galler.
  • Njut dina knäckebröd med Bregott® och en smakrik ost!
Klart!

Näringsvärden, per styck utan pålägg

Energi:

170 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4,5 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 2,5 g
https://www.arla.se/recept/knackebrod/