Kombucha

23 tim
Kombucha

Kombucha är en fermenterad dryck med en bas gjord på te och socker. Att göra egen kombucha kräver både tålamod, tid och god handhygien! Men när din kombucha väl är färdig kommer du få njuta av en fantastiskt god och komplex smakexplosion. Du kan själv styra över hur syrlig eller söt kombuchan blir genom att låta den fermentera olika länge. Är du extra ambitiös kan du även smaksätta drycken med exempelvis hallon eller ingefära.

Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

Vatten
1 liter
Eller 2 påsar te, svart eller grönt
1 msk
Strösocker
½ dl
Kombucha
1 dl
Scoby, kombuchakultur

Gör så här

  • Koka upp vattnet och tillsätt teet. Låt dra i ca 15 min.
  • Sila därefter bort tebladen och tillsätt socker. Rör runt tills sockret löst upp sig.
  • Låt svalna helt i rumstemperatur. Täck gärna med en tunn handduk eller silduk.
  • Häll över i en rengjord glasburk som rymmer ca 2 liter.
  • Tillsätt färdigköpt kombucha och lägg i svampen i vätskan.
  • Täck med handduk och ev. gummiband för att hindra från smuts och flugor.
  • Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur på en lugn och varm plats, ej i direkt solljus.
  • Provsmaka kombuchan efter ca 1 vecka och bestäm hur syrlig den ska vara. Ju längre den står, desto syrligare blir den.
  • Efter ca 2 veckor kan du sila över kombuchan i rengjorda glasflaskor med patentkork. Häll i så att det finns ca 5 cm luft kvar i flaskhalsen. (Obs! Spara 2 dl kombucha och svampen).
  • Förvara kombuchan i kylen upp till en månad.
  • För att få kolsyrad kombucha låter du flaskorna stå i rumstemperatur 1-5 dagar. Öppna en flaska efter ca 2 dagar och se hur kolsyrad den har hunnit bli.
  • Häll tillbaka den sparade kombuchan och scoby i en glasburk.
  • Sätt på ett lock och spara tills nästa gång du gör en kombuchasats!
Klart!

Du kan smaksätta din kombucha med allt möjligt, t.ex. färskpressad apelsin, ingefära, citron eller hallon.

https://www.arla.se/recept/kombucha/