Laktosfri semla

2 tim 30 min
Frysbar
Laktosfri semla

Laktosfri semla gör du precis som när du bakar någon av våra klassiska semlor, fast du byter ut smör, grädde och mjölk mot våra laktosfria produkter istället. Minst lika fluffig, krämig och makalöst god!

Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
Nytt

Ingredienser

Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Vetemjöl 8-9 dl
ca 510 g
Salt
½ tsk
85 g

Pensling:

Ägg
1
Vatten
1 msk
Salt
½ krm

Mandelmassa:

1 dl
Mandelmassa
300 g
Mandel, grovhackad
½ dl

Vid servering:

Arla Köket® Laktosfri vispgrädde
3 dl
Florsocker

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, kardemumma, mjöl och salt. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 12 bitar à ca 85 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1.5–2 tim tills de är ca dubbelt så stora.

Gräddning:

  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen.
  • Låt bullarna kallna på galler.
  • Skär ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och grovhackad mandel. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Klart!

Näringsvärden, per st

Energi:

487 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 3,1 g
Protein: 9,6 g
Kolhydrater: 53,8 g
Fett: 25,9 g
https://www.arla.se/recept/laktosfri-semla/