Lasagne al forno
Nytt

Lasagne al forno

45 min Huvudrätt
Lämplig för frysning
Denna lasagne al forno innehåller mycket grönsaker, blandfärs, bacon och taleggio. Underbara smaker med mycket umamai, precis så som vi vill att en perfekt lasagne ska smaka! Detta recept är skapat av Nisse Hallberg, programledare på Matkanalen.
Nisse Hallberg
Nisse Hallberg
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lasagne-al-forno/

Gör så här

  • Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Skär sellerin i små tärningar. Grovriv svampen. Fräs allt i smör- & rapsolja i en rymlig stekgryta eller kastrull 4-6 min.
  • Tillsätt bacon, tomatpuré och färs. Fräs tills färsen fått färg.
  • Häll på vin, tomater, vatten, oxfond, lagerblad och oregano. Sjud ca 15 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft.
Bechamel:
  • Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och låt det bli brynt.
  • Häll på mjölken, lite i taget, under ständig vispning. Sjud 4-5 min.
  • Skär osten i bitar och rör ner i såsen. Rör om tills osten smält.
  • Smaka av med muskotnöt och salt.
Montering:
  • Smörj en ugnsform, 30x40 cm.
  • Varva köttfärsås, bechamel och lasagneplattor. Det översta lagret ska vara bechamelsås. Strö över riven ost.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  • Låt gärna lasagnen stå till sig en stund innan den serveras.
Klart!
Energi:

898 kcal

Fiber: 5,5 g
Protein: 44,9 g
Kolhydrater: 55,2 g
Fett: 53,4 g

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
4
Morötter
2
Blekselleri
2 stjälkar
Champinjoner
100 g
2 msk
Tärnat bacon
140 g
Tomatpuré
2 msk
Blandfärs
250 g
Rödvin, t ex matlagningsvin
1 dl
Krossade tomater
400 g
Vatten
4 dl
Oxfond
2 msk
Lagerblad
2
Torkad oregano
1 msk
Salt och svartpeppar
Bechamel:
25 g
Vetemjöl
2 msk
5 dl
Taleggio
150 g
Färskriven muskotnöt
1 krm
Salt
1 tsk
Till lasagnen:
Lasagneplattor
9
100 g