Lax med apelsin och rosmarin

Huvudrätt Lunch Middag
Lax med apelsin och rosmarin

Apelsin och rosmarin är en underbar smakkombination. Denna laxrätt är väldigt lättlagad, och resultatet blir verkligen strålande gott! En gräddig sås med färsk rosmarin och färskpressad apelsint hälls över färsk lax och haricot verts. Detta avnjutes allra bäst med pressad potatis och färsk babyspenat.

Ingredienser

Färsk haricots verts
150 g
Laxfilé, skinnfri
600 g
Salt
1 tsk

Sås:

3 dl
Apelsin, finrivet skal och saft
1
Färsk rosmarin
1 - 2 kvistar
Hummerfond
1 msk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Till servering:

Potatis
900 g
Babyspenat
100 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft.
  • Smörj en liten ugnsform. Ansa haricot verts och lägg i botten av formen. Skär laxen i fyra lika stora bitar. Salta och lägg fisken i formen.
  • Rör ihop grädde, apelsin, hackad rosmarin och hummerfond i en skål. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Häll såsen över laxen och tillaga i mitten av ugnen ca 25 min, eller tills laxen har en innertemperatur på 52°.
  • Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Tillaga haricot verts enligt anvisning på förpackningen.
  • Servera laxen med kokt eller pressad potatis och haricot verts.
Klart!
https://www.arla.se/recept/lax-med-apelsin-och-rosmarin/