Mandeltårta med limekräm

1 tim 20 min Efterrätt
Mandeltårta med limekräm

Du behöver inte vara proffs för att baka den här tårtan men alla kommer att tycka att du är det.

Ingredienser

Mandel
200 g
Potatismjöl
1 msk
Äggvitor
4
Strösocker
2 dl
Mörk choklad
75 g

Limekräm:

Äggulor
4
1 dl
Strösocker
1 dl
100 g
Lime
rivet skal av 1

Garnering:

Rostade mandelspån
50 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Rita upp två cirklar, ca 22 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
  • Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandel och potatismjöl.
  • Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och vispa tills skummet är så hårt att skålen går att vända upp och ner. Vänd ner mandeln.
  • Fördela och bred ut smeten i ett jämnt lager i de två cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna när de svalnat något.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Bred ut chokladen på en av bottnarna.
  • Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen riktigt tjock under kraftig vispning. Den får inte koka.
  • Låt krämen svalna något. Rör ner limeskalet.
  • Bred ⅓ av krämen på chokladbottnen. Lägg på den andra botten och bred över resten av krämen. Strö över mandel.
  • Låt gärna tårtan stå några timmar före servering.
Klart!

Limeskalet kan ersättas med citronskal (det räcker då med skal från 0,5 st citron).

https://www.arla.se/recept/mandeltarta-med-limekram/