Marängsmörkräm

45 min Efterrätt
Marängsmörkräm

Den här fluffiga och lena smörkrämen räcker till ca 12 muffins eller 1 tårta. Då det är långa visptider är det lättast att använda sig av en köksassistent men elvisp går också bra. För att få ett bra resultat är det viktigt att smörkrämen är ordentligt rumsvarm.

Ingredienser

250 g
Äggvitor
4
Strösocker
2 dl
Vaniljpulver
2 krm
Salt
1 krm

Gör så här

  • Skär smöret i cm-stora kuber.
  • Värm äggvitor och socker över ett vattenbad i en rostfri bunke, gärna tillhörande en köksassistent.
  • Vispa hela tiden tills smeten har 65°. Ta bort från värmen.
  • Vispa smeten sval i assistenten på medelhög hastighet tills den är fast och glansig.
  • Klicka i smöret lite i taget. Vispa en stund mellan varje smörklick. Tillsätt vaniljsocker och salt.
  • Vispa på hög hastighet om krämen ser ut att skära sig.
Klart!

Smörkrämen går lätt att rädda om den skulle skära sig. Skär den sig på grund av för kallt smör: Ta ca ½ dl smörkräm och värm i mikron så den blir rinnig. Vispa ner den lite i taget i smörkrämen så går den ihop. Eller Skär den sig på grund av för varmt smör: Sätt in smörkrämen i kylen och vispa sedan upp den igen.

Näringsvärden, per dl

Energi:

528 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 3 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 41 g
https://www.arla.se/recept/marangsmorkram/