Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök

Misostekt oxfilé med jordärtskocka, soja och steklök

60+ min
En underbar oxfilé med asiatisk touch smaksatt med miso och soja. Oxfilen serveras med Jordärtskockor på två sätt - rostade och som kräm. En smakrik och läcker rätt att servera vid festliga tillfällen! Detta recept är skapat av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.
Jimmi Eriksson
Jimmi Eriksson Årets kock 2016
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/misostekt-oxfile-med-jordartskocka-soja-och-steklok/

Gör så här

Oxfilé och steklök:
  • Sätt ugnen på 100°.
  • Rör ihop misopasta och soja.
  • Putsa, salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
  • Pensla köttet med misoblandningen och lägg i en ugnsform.
  • Tillaga i mitten av ugnen tills det har en innertemperatur på ca 56° för att få ett medium stekt kött, ca 1½ tim.
  • Lägg in steklöken, bredvid köttet, de sista 30 min.
Rostad jordärtskocka:
  • Sätt ugnen på 150°.
  • Tvätta jordärtskockorna och lägg dem i en ugnsform. Klicka på smör och salta. Tillaga i mitten av ugnen ca 45 min.
  • Lägg åt sidan till senare.
Vinägersky:
  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills det börjar få färg.
  • Häll över vinäger och låt koka ihop ca 2 min. Tillsätt buljong och timjan. Låt koka tills ca 3 dl återstår, ca 30 min.
  • Sila såsen och red med majsstärkelse utrört i vatten till simmig konsistens. Smaka av med salt.
Jordärtskockskräm:
  • Skala jordärtskockorna, skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med syrad grädde och vatten. Koka mjuka ca 30 min..
  • Häll av jordärtskockorna och mixa till en slät puré med smöret.
Servering:
  • Värm oljan till ca 140° i en kastrull och fritera de ugnsrostade jordärtskockorna ca 4 min. Salta dem.
  • Värm skyn på medelvärme.
  • Skala och dela den bakade steklöken. Skiva köttet.
  • Servera allt på t ex en stor skärbräda med vinägersky och jordärtskockskräm vid sidan av. Strö ev över lite flingsalt.
Klart!
Video
Så lägger du upp din huvudrätt snyggt

Ingredienser

Oxfilé och steklök:
Oxfilé
800 g
Misopasta
2 msk
Japansk soja
1 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2 msk
Små gula lökar, gärna gul och röd med skal kvar
10
Rostad jordärtskocka:
Jordärtskockor
500 g
50 g
Salt
1 tsk
Vinägersky:
Rödlök
1
Vitlöksklyfta
1
1 msk
Rödvinsvinäger
3 msk
Köttbuljong
8 dl
Färsk timjan
5 kvistar
Majsstärkelse
2 tsk
Salt
½ tsk
Jordärtskockskräm:
Jordärtskockor
300 g
3 dl
100 g
Till fritering:
Rapsolja
2 dl
Salt
1 tsk
Flingsalt
1 tsk