Muhammara

Muhammara

Buffé Mellanmål
Muhammara är en smakrik paprika- och valnötsröra som har sitt ursprung i Syrien. Den passar utmärkt som dipp till grönsaker och bröd och serveras ofta som meze. Den är även god som sås till kyckling- och grönsaksrätter. Anpassa chili flakesmängden efter hur stark du vill ha din muhammara.
https://www.arla.se/recept/muhammara/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja.
  • Tillaga högt upp i ugnen ca 30 min, tills paprikorna är mjuka och blivit brända på skalet.
  • Lägg paprikorna i en kastrull och sätt på ett lock. Låt svalna. Detta gör att det är enklare att skala paprikorna.
  • Dra bort skalet på paprikorna. Skala och halvera vitlöksklyftorna.
  • Lägg paprikor och vitlök i en mixerbunke. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop. Smaka av med salt.
  • Servera muhammara som dipp till kyckling, ost, grönsaker eller som gott tillbehör på mezebordet.
Klart!
Energi:

197 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Röda paprikor
4
Olivolja
2 msk
Vitlöksklyftor
2
Rostade valnötter
2 dl
Citronsaft
1 msk
Paprikapulver
2 tsk
Chilipulver
1 tsk
Salt
1 tsk