Nationaldagstårtan

Efterrätt
Nationaldagstårtan

Maria Oskarssons bidrag Sverigerullen vann tävlingen Nationaldagstårtan. Tårtan är vacker, enkel och supergod med riktiga jordgubbar i gräddfyllningen.

Ingredienser

Rulltårta:

Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Vetemjöl
1½ dl
Bakpulver
1 tsk
Vatten
1 msk

Fyllning:

Jordgubbar
250 g
Strösocker
1½ msk
3 dl

Garnering:

2 dl
Marsipan
400 g
Blå hushållsfärg
Gula hushållsfärg
Mörk choklad
75 g
Jordgubbar
150 g

Gör så här

Rulltårta:

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm.
  • Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
  • Bred ut smeten i långpanna och grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
  • Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kallna under långpannan.

Fyllning:

  • Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda med sockret.
  • Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna.
  • Bred blandningen över kakan och rulla ihop.

Garnering:

  • Vispa grädden och bred över tårtan.
  • Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan. Jämna till kanterna med en kniv.
  • Färga resten av marsipanen. Hälften gul och hälften blå. Rulla ut dem till tunna band och tvinna dem.
  • Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen.
  • Garnera tårtan med jordgubbarna och banden av marsipan.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

485 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 56 g
Fett: 27 g
https://www.arla.se/recept/nationaldagstartan/