Nobissås

20 min
Nobissås

Nobissås, eller nobisdressing, är skapad av kocken Werner Vögeli. Han jobbade som köksmästare på Operakällaren i Stockholm. Nobissås är en emulsionssås med smak av dijonsenap, vitlök och färsk gräslök. Såsen är underbart god att servera till alla typer av lax, äggrätter, lätt kokta grönsaker och räkor.

Ingredienser

Ägg, rumsvarmt
1
Vitvinsvinäger
2 tsk
Dijonsenap
1 tsk
Vitlöksklyfta
1
Salt
½ tsk
Matolja
2 dl
1 msk
Fint skuren färsk gräslök
2 msk
Nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Lägg ägget i kokande vatten och koka i exakt 3 min. Spola i kallt vatten.
  • Skrapa ner äggets innehåll i en mixerbunke. Tillsätt vinäger, senap, skalad och skivad vitlök och salt. Mixa ihop.
  • Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning tills såsen tjocknat. Hur mycket olja du behöver beror på äggets storlek.
  • Häll över såsen i en skål. Rör ner crème fraiche och gräslök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Låt nobissåsen stå kallt en stund så smakerna sätter sig.
Klart!
https://www.arla.se/recept/nobissas/