Olivbröd med timjan

Olivbröd med timjan

60+ min
Ett imponerande bröd med mycket smak som är enkelt att baka! Går utmärkt att frysa.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/olivbrod-med-timjan/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt kvarg, smör, salt, honung, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord. Baka ut två runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner oliverna i brödet. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Pensla med ägg och strö över timjan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
  • Pensla brödet med smält smör. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!

Honungen kan bytas ut mot sirap.

Ingredienser

Jäst
50 g
Ljummet vatten
5 dl
250 g
25 g
Salt
1½ tsk
Honung
2 msk
Fint rågmjöl
2 dl
Vetemjöl
12 dl
Oliver
30
Uppvispat ägg
1
Torkad timjan
2 tsk
2 msk