Oxfilé med jalapeñokroketter och majonnäs på brynt smör

Huvudrätt Varmrätt
Oxfilé med jalapeñokroketter och majonnäs på brynt smör

Detta är en riktigt smakrik och festlig rätt som passar utmärkt att servera till nyår. Lyxig oxfilé med krispiga jalapeñokroketter och len majonnäs på brynt smör. Till detta serveras det även smörstekta grönsaker och picklad majrova. Receptet är skapat av Johan Backeus, Årets kock 2017.

Johan Backeus
Johan Backeus Årets kock 2017
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
  • Arla
  • Recept & mat
  • Oxfilé med jalapeñokroketter och majonnäs på brynt smör

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt och peppar
Rapsolja
1 msk
80 g
Krossad vitlöksklyfta
1

Kroketter

Mandelpotatis
400 g
Färsk grön jalapeño
1
100 g
Äggula
1
50 g
Vetemjöl
1 dl
Ägg
2
Panko
3 dl
Matolja till fritering

Vinägerkokt rödlök

Rödlök
1
Champagnevinäger
½ dl

Majonnäs

100 g
Ägg
1
Champagnevinäger
2 msk
Rapsolja
1 dl

Smörstekta grönsaker:

Broccoli
250 g
Kantareller
50 g
2 msk

Picklad majrova

Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Vatten
1½ dl
Majrova
1

Till garnering:

Färsk körvel
Färsk dragon
Färsk persilja

Gör så här

  • Sätt ugnen på 120° eller 100° varmluft.
  • Salta och peppra oxfilén och stek den gyllenbrun i olja i en stekpanna. Tillsätt smör och vitlök och ös köttet ca 1 min.
  • Lägg köttet på galler och tillaga i ugnen ca 20 min, innertemp 54°. Ta ut köttet och låt vila ca 10 min.

Kroketter:

  • Skala och koka potatisen. Pressa ner potatisen i en bunke.
  • Finhacka jalapeño och riv osten. Rör ner i bunken. Tillsätt äggula och smör.
  • Forma runda bollar. Rulla dem i först mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist panko.
  • Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllene. Salta.

Vinägerkokt rödlök:

  • Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Lägg i en skål.
  • Koka upp vinägern. Slå den varma vinägern över rödlöken och låt stå.

Majonnäs:

  • Bryn smöret i en kastrull och låt svalna.
  • Mixa ägg och vinäger och tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under mixning. Mixa i oljan och smaka ev av med mer vinäger och salt.

Smörstekta grönsaker:

  • Skär broccolin i buketter. Hyvla broccolistammen tunt, lägg i isvatten och spara till servering.
  • Rensa svampen och stek den i smör tillsammans med broccolibuketterna. Salta och peppra.

Picklad majrova:

  • Koka ihop ättika, socker och vatten.
  • Skiva majrovan tunt och lägg i en skål. Häll den varma lagen över den skivade majrovan. Låt kallna.

Servering

  • Skär köttet i 4 skivor och lägg på varma tallrikar.
  • Lägg kroketter och grönsaker runt köttet och spritsa klickar av majonnäs. Toppa med rödlök och örter och servera genast.
Klart!

Fritera kroketterna i förväg och "puffa" dem i ugnen när det är dags att äta.

Näringsvärden, per port

Energi:

1160 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 53 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 84 g
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-jalapenokroketter-och-majonnas-pa-brynt-smor/