Papadam

Papadam

2 tim
Buffé Förrätt
Papadam är ett tunt och krispigt bröd från Indien. Det serveras vanligtvis som tillbehör till måltider, men kan även ätas som en förrätt tillsammans med chutney eller raijta. I detta recept har vi valt att smaksätta papadumsen med vitlök, kummin och spiskummin.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/papadam/

Gör så här

  • Hetta upp en torr stekpanna och rosta kumminfröna ca 5 min. Låt svalna.
  • Blanda kikärtsmjöl, spiskummin, vitlökspulver, salt och de rostade kumminfröna i en bunke.
  • Tillsätt vattnet i omgångar och arbeta ihop till en fast och torr deg. Knåda för hand ca 5 min. Degen ska vara lätt att rulla, tillsätt ev lite mer vatten om degen känns för torr.
  • Rulla degen till en ca 12 cm lång rulle. Skär degen i 8 bitar.
  • Pensla skivorna med lite smör- & rapsolja på båda sidorna och kavla ut till tunna cirklar, ca 18 cm i diameter. Lossa bröden med hjälp av en stekspade och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt papadamsen torka i rumstemperatur i 2 timmar.
  • Värm frityrolja till 200°.
  • Fritera papadams snabbt i omgångar, ca 5 sek, de ska inte få färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Servera nyfriterade papadams med mango chutney och yoghurt eller raijta.
Klart!

Ingredienser

Kummin
1 tsk
Kikärtsmjöl
5 dl
Malen spiskummin
1 tsk
Vitlökspulver
½ tsk
Salt
½ tsk
Vatten
1 dl
1 msk
Frityrolja
½ liter
Till servering:
2 dl
Mango chutney
1 dl
Inkluderad
Raita
10 min
Raita
(7)