Persisk saffranskyckling

Persisk saffranskyckling

60+ min Huvudrätt
Gyllene persisk saffranskyckling på spett serveras tillsammans med saffransris och persisk tzatziki. Det är en ultimat helgmåltid för den som gillar mycket färg och smak! För extra möra kycklingspett tipsar vi dig om att marinera kycklingen i god tid innan tillagning.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/persisk-saffranskyckling/

Gör så här

Saffranskyckling:
  • Blanda saffran med hett vatten i ett litet glas. Låt stå minst 15 min.
  • Skala och skiva vitlöken. Lägg vitlöken i en mixerbunke. Tillsätt yoghurt, honung, sambal, torra kryddor, saffransvatten och citron. Mixa slätt.
  • Skär kycklingen i jämnstora bitar. Blanda kycklingen med yoghurtmarinaden. Ställ kallt minst 1 timme, gärna över natten.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Trä upp kycklingbitarna på grillspett eller blötlagda träspett. Lägg på ett smort ugnsgaller med en plåt under. Stek högt upp i ugnen i ca 20 min.
Mast o khiar - Persisk tzatziki:
  • Grovriv gurkan, lägg i en finmaskig sil och salta. Pressa ur vätskan.
  • Skala och finriv vitlöken. Lägg i en skål och blanda med yoghurt.
  • Tillsätt gurkan, hackade örter, salt och peppar. Toppa med hackade valnötter och granatäppelkärnor.
Saffransris:
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Smält smöret och rör i saffranet.
  • Blanda nykokt ris med saffransmöret och servera till persisk saffranskyckling.
Klart!
Energi:

720 kcal

Fiber: 4,8 g
Protein: 42,5 g
Kolhydrater: 61,9 g
Fett: 33,5 g

Ingredienser

Saffranskyckling:
Saffran à 0,5 g
1 kuvert
Kokhett vatten
½ dl
Vitlöksklyfta
1
2 dl
Flytande honung
1 msk
Sambal oelek
1 msk
Malen gurkmeja
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Citron, finrivet skal och saft
1
Kycklinglårfilé
600 g
Salt
1 tsk
Mast o khiar - Persisk tzatziki:
Gurka
1
Vitlöksklyfta
1
3 dl
Färsk dill
1 kruka
Färsk mynta
1 kruka
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
Valnötter
1 dl
Granatäppelkärnor
1 dl
Saffransris:
Basmatiris
4 port
25 g
Saffran
1 kuvert