Kladdkaka med popcorn, cashewnötter och kolasås

50 min Fika
Kladdkaka med popcorn, cashewnötter och kolasås

En maffig kladdkaka med fluffiga, salta popcorn, knapriga nötter och söt kolasås som topping. Servera gärna med vispad grädde.

Ingredienser

Kladdkaka

100 g
Strösocker
2 dl
Ägg
2
Vetemjöl
1½ dl
Bakpulver
½ tsk
Kakao
3 msk
Poppade popcorn
6 dl
Naturella cashewnötter
1 dl

Kolasås

Ljus sirap
½ dl
½ dl
Strösocker
1 msk
Vaniljsocker
½ tsk

Till servering:

2½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Tillsätt socker och ägg.
  • Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner det i smöret. Rör ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över popcorn. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  • Gör under tiden kolasåsen.
  • Blanda sirap, grädde och socker i en kastrull, låt koka under omrörning ca 5 min. Rör ner vaniljsockret.
  • Häll kolasåsen över kakan och strö över nötterna. Vispa grädden och servera till.
Klart!

Emilia Eleonora Carlsson från Osby har gjort receptet och är en av finalisterna i Kladdkakeracet 2013.

Näringsvärden, per Per bit

Energi:

245 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 12 g
https://www.arla.se/recept/popcorn-kladdkaka-med-kolasas-och-cashewnotter/