Porchetta

Porchetta

Huvudrätt
Porchetta är en riktig klassiker i det italienska köket. Det här receptet görs på saftig fläsksida som fylls med färska örter och citron. Fläsksidan med fyllningen rullas sen ihop och tillagas i ugn. Servera porchetta med ugnsrostad potatis, tomater och ruccola. tomater och rucola.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/porchetta/

Gör så här

  • Värm ugnen till 120°
  • Skär ett rutmönster i svålen.Skär fläsksidan från svålen nästan rakt igenom så att den går att vika ut. Om det är mycket fett under svålen kan det skäras bort.
  • Salta svålen och låt stå i rumstemperatur.
  • Skala vitlöken. Finhacka vitlök, timjan och persilja. Lägg ien skål och tillsätt finrivet citronskal.
  • Salta och peppra insidan av köttet.Fördela örtröran över köttet. Rulla ihop fläsksidan från sidan som saknar svål .Rulla till en tajt rulle med svålen ytterst. Bind ihop med steksnöre.
  • Lägg ner i en ugnsform. Häll över cider och klicka på smör. Tillaga mitt i ugnen till innertemperatur 80°. Det tar 2–3 tim beroende på tjocklek. Ös porchettan då och då under stekningen.
  • Ta ut porchettan. Höj ugnstemperaturen till 250°. Sila ner stekspadet i en kastrull. Lägg tillbaka köttet i formen.
  • Ställ in porchettan igen och rosta tills svålen blir knaprig, ca 10 min.
  • Tillsätt grädde till skyn. Låt sjuda ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Låt porchettan svalna innan den skivas upp. Servera med skyn, tomater och ruccola.
Klart!

Ingredienser

Fläsksida med svål
1 kg
Flingsalt
1 msk
Vitlöksklyftor
2
Färsk timjan
1 kruka
Färsk persilja
1 kruka
Citroner, finrivet skal
2
Till servering:
Cocktailtomater
Rucola