Pumpakaka

Pumpakaka

1 tim Buffé Efterrätt
Detta är en underbart saftig pumpakaka med smak av kanel, muskotnöt, kryddnejlika och ingefära. Pumpakakan bakas med ricotta, vilket gör den extra saftig. När kakan har svalnat helt toppas den med en brynt smörfrosting. Pumpakakan garneras med rostade pinjenötter och mynta. Hittar du ätliga blommor är de vackra att strö över!
Johanna  Westman
Johanna Westman
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pumpakaka/

Gör så här

  • Skär pumpan i tärningar och koka den mjuk. Häll av vattnet och mixa till en slät pumpapuré.
  • Värm ugnen till 180°.
  • Smörj en springform, 26 cm i diameter och ”bröa” den med mandelspån.
  • Smält smöret och tillsätt mjölken, ställ åt sidan.
  • Dela äggen. Lägg gulor och vitor i olika bunkar. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ställ åt sidan.
  • Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt. Häll i smör- och mjölkblandningen och vänd ner ricotta och pumpapurén.
  • Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Vänd försiktigt ner i smeten tillsammans med citronskalet.
  • Blanda försiktigt ner äggvitorna med en slickepott. Bred ut smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen 40-45 min. Prova med en sticka som ska komma torr ur kakan.
  • Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen.
Brynt smörfrosting:
  • Bryn smöret under vispning, häll över i en värmetålig skål. Låt smöret stå i kylen tills det är fast igen.
  • Vispa smöret ca 5 min tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa någon minut till.
  • Tillsätt färskost och vanilj. Vispa tills allt är blandat och du har en fast frosting.
  • Bred frostingen över kakan och garnera med rostade pinjenötter, mynta och gärna ätliga blommor.
Klart!
Energi:

532 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 38 g

Ingredienser

Skalad pumpa
300 g
Mandelspån, till formen
50 g
100 g
1 dl
Ägg
4
Strösocker
1½ dl
Ricotta
250 g
Mandelmjöl
3 dl
Vetemjöl
2½ dl
Bakpulver
1½ tsk
Vaniljsocker
2 tsk
Malen kanel
3 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Malen muskot
1 krm
Malen kryddnejlika
1 krm
Salt
1 krm
Citron, finrivet skal
1
Brynt smörfrosting:
125 g
Florsocker
2 dl
300 g
Vaniljpulver
2 krm
Garnering:
Rostade pinjenötter
50 g
Färsk mynta
Ätbara blommor