Pumpapaj med vitost

Buffé Huvudrätt Lunch Middag
Frysbar
Pumpapaj med vitost

Pumpan ger pajens fyllning en liten söt smak vilket passar fint till den salta vitosten och kryddiga salvian. Toppa gärna med knapriga rostade hasselnötter och färska örter. Pumpapajen blir perfekt på höstens alla kalas.

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

150 g
Vetemjöl
3 dl
Kallt vatten
1 msk

Fyllning:

Skalad butternutpumpa eller muscat
400 g
50 g
1 dl
Ägg
3
Strimlad färsk salvia eller 1 tsk torkad
1 msk
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
1 krm
200 g
Rostade hasselnötter, grovhackade
½ dl
Färska örter, till garnering

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i frysen ca 10 min.
  • Skär pumpan i bitar. Bryn smöret under vispning tills det är brynt och doftar nötigt.
  • Lägg pumpan på en plåt med bakplåtspapper och blanda med 1 msk av smöret. Rosta mitt i ugnen 25-30 min tills pumpan är mjuk och brynt i kanterna. Minska ugnsvärmen till 200°.
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  • Mosa eller mixa pumpan och blanda med resterande brynt smör, vispgrädde, ägg, salvia, salt och peppar. Häll i pajskalet.
  • Tärna vitosten. Fördela vitosten över fyllningen. Spara gärna lite ost till garnering.
  • Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Toppa med rostade nötter, vitost och örter.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

595 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 14 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 47 g
https://www.arla.se/recept/pumpapaj/