Red velvet cake

Red velvet cake

Efterrätt
Red velvet cake är en otroligt saftig tårta som härstammar från den amerikanska södern. Red velvet betyder ju röd sammet.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/red-velvet-cake/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt vinäger, olja, filmjölk och hushållsfärg och rör till en slät smet.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter, och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.
  • Vispa äggvitorna till frostingen med elvisp i en skål över varmt vattenbad. Tillsätt socker och vaniljsocker, och vispa tills det har löst sig och marängen är varm och fast.
  • Ställ skålen i kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills marängen har svalnat. Tillsätt smöret i små klickar. Vispa hela tiden.
  • Skär kakan i tre bottnar med en vass kniv och bred frosting på en botten. Lägg försiktigt på nästa botten och bred på frosting.
  • Lägg på den översta bottnen och bred resten av frostingen över kakan. Garnera med färska bär.
Klart!
Energi:

465 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 58 g
Fett: 23 g

Ingredienser

Ägg
2
Strösocker
3 dl
Vetemjöl
3½ dl
Bikarbonat
1 tsk
Salt
½ tsk
Kakao
1 msk
Vaniljsocker
1 tsk
Vitvinsvinäger
1 msk
Rapsolja
1 dl
2 dl
Röd hushållsfärg
2 msk
Marängfrosting:
Äggvitor
4
Strösocker
3 dl
Vaniljsocker
1 tsk
200 g
Till garnering:
Blandade färska bär
1 liter