Rice Krispies-tårta

2 tim Efterrätt Fika
Rice Krispies-tårta

Rice Krispies-tårta är en underbart god marängtårta med rice krispies - både seg, söt, syrlig och krispig. Passar perfekt till festen, kalaset eller som lyxig efterrätt. Fyll Rice Krispies-tårtan med citronkräm mellan bottnarna och toppa med vispad grädde och frisk passionsfrukt.

Ingredienser

Botten:

Äggvitor
4
Strösocker
3 dl
Rice krispies
3 dl

Citronkräm:

Gelatinblad
1
Äggulor
4
Strösocker
1½ dl
Citroner, finrivet skal av 1 och 1 dl saft
2
100 g

Topping:

3 dl
Passionsfrukter
2
Myntablad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft. Rita två cirklar, ca 20 cm i diameter på en bakplåtspapper.
  • Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt ner rice krispies. Bred ut marängen i cirklarna på bakplåtspappret.
  • Grädda mitt i ugnen i 60–75 min tills de är torra och släpper från pappret. Låt svalna.

Citronkräm:

  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Rör ihop äggulorna med 1 msk av sockret i en skål.
  • Blanda resterande socker, finrivet citronskal från 1 citron och 1 dl pressad saft i en kastrull. Låt det koka upp.
  • Häll citronlagen över äggulorna under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på svag värme under vispning tills det tjocknat. Häll över krämen i en bunke.
  • Ta upp gelatinbladet från vattnet och smält ner i krämen. Tillsätt smöret i klickar och vispa tills det smält ut helt. Täck med plastfolie direkt mot krämens yta och ställ i kyl att kallna 2–3 tim.

Topping:

  • Rör lite i citronkrämen innan den bres på en av tårtbottnarna. Lägg på den andra. Vispa grädden och klicka den över tårtan.
  • Toppa Rice-krispies tårtan med passionsfrukt och mynta.
Klart!

Citronkrämen sjuds under vispning i en tjockbottnad kastrull till 82–84°, då är den tillräckligt tjock. Men var försiktig så den inte koagulerar.

Näringsvärden

Energi:

510 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 58 g
Fett: 28 g
https://www.arla.se/recept/rice-krispies-tarta/