Rödvinssås

Rödvinssås

En riktigt god rödvinssås lyfter hela måltiden, oavsett om du serverar den till en saftig köttbit, vilt eller fågel. Den här varianten får djup och mustighet av rödvin, färska örter och en skvätt tomatpuré som rundar av smaken.

Ingredienser

Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Tomatpuré
1 msk
Rödvin
2½ dl
Vatten
3 dl
Kalvfond
2 msk
Rosmarinkvist eller timjan
1
Svartpepparkorn
5
Majsstärkelse
1 msk
100 g

Gör så här

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i smöret utan att de tar färg.
  • Rör ner tomatpurén och låt fräsa ca 1 min.
  • Häll på rödvinet och koka ner till hälften.
  • Tillsätt vatten, kalvfond, rosmarin eller timjan och svartpeppar. Låt koka ner till hälften igen eller tills såsen fått en fyllig smak.
  • Sila ner såsen i en liten kastrull.
  • Vispa ner majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka ca 2 min.
  • Ta från värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar.
  • Smaka av med salt och ev. mer svartpeppar.
  • Servera till stekt kött t ex utskuren biff eller oxfilé.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

227 kcal

Näringsvärden per port
Protein: 2 g
Fett: 21 g
Kolhydrater: 8 g
https://www.arla.se/recept/rodvinssas/