Rostad spetskål med ugnsbakade betor och kryddig krassekräm
  • Arla
  • Recept & mat
  • Rostad spetskål med ugnsbakade betor och kryddig krassekräm

Rostad spetskål med ugnsbakade betor och kryddig krassekräm

1 tim Huvudrätt
Tänk "family style dinner" på nyår. Alla får samma tillbehör men olika huvudråvara - i detta fallet spetskål. Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo står bakom rätten och bjuder på en ljuvlig rostad spetskål med ost och en len krassekräm. Laga bara den här rätten eller kockens hela festliga nyårsmeny.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/rostad-spetskal-med-ugnsbakade-betor-och-kryddig-krassekram/

Gör så här

Ugnsbakade rotfrukter:
  • Värm ugnen till 225°. Skala betorna och tvätta persiljerötterna. Klyfta betor och persiljerötter och lägg på en plåt. Klicka på smör, ringla över olja och salta.
  • Ugnsbaka tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg, ca 20 min.
Rostad spetskål:
  • Skär spetskålen i 6 klyftor och halvera den hela vitlöken med skalet kvar. Lägg allt på en plåt. Klicka på smöret och ringla över olja och honung. Salta och peppra.
  • Rosta högt upp i ugnen på 225° tills kålen är mjuk och fått fin färg, 15-20 min.
Picklad silverlök:
  • Skala och skiva löken tunt. Koka ättika, socker och vatten i en liten kastrull tills sockret löst sig. Lägg ner löken och låt svala i lagen.
Krassekräm:
  • Klipp ner krassen och lägg i en mixerbunke. Värm oljan till 50°. Häll oljan över krassen och mixa till en slät och grön olja.
  • Vispa crème fraiche tills den blir riktigt fast. Rör ner färskost och örtolja. Smaka av med salt.
Topping:
  • Bryt osten i mindre bitar. Rosta nötterna i en het stekpanna och grovhacka. Strö ost och nötter över kålen vid servering.
  • Rosta fänkålsfröna hastigt i en het stekpanna. Mortla och strö över rotfrukterna. Garnera gärna kålen med lite krasse och rotfrukterna med persilja.
Klart!
Energi:

603 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 50 g

Ingredienser

Ugnsbakade rotfrukter:
Rödbetor
3
Gulbetor
3
Persiljerötter eller palsternacka
3
25 g
Olja
1 msk
Salt
1 tsk
Rostad spetskål:
Spetskål
1
Vitlök
1
50 g
Olja
2 msk
Flytande honung
1 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Picklad silverlök:
Silverlökar
2
Ättiksprit 12%
1 dl
Strösocker
1 dl
Vatten
2 dl
Krassekräm:
Smörgåskrasse eller 40 g buskkrasse
2 askar
Olja
½ dl
1 dl
250 g
Salt
1 krm
Topping:
50 g
Hasselnötter
1 dl
Hela fänkålsfrön
1 msk
Färsk persilja eller körvel