Sachertårta

Dessert Efterrätt Fika
Frysbar
Sachertårta

Sachertårta, den legendariska chokladkakan som har tagit sig runt i världen. Sachertårtan uppfanns av den unge kocklärlingen Frans Sacher 1832. Under många år har det varit en tvist om var i Wien i Österrike den ursprungliga sachertårtan serveras. Huruvida tvisten är avgjord är okänt, men denna tårta är i alla fall alldeles underbar!

Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

200 g
Mörk choklad
200 g
Ägg
3
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Salt
1 krm

Fyllning:

Aprikosmarmelad eller aprikospuré
2 dl

Garnering:

Mörk choklad
200 g
Matolja
1 msk

Till servering:

3 dl
Kakao

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull, ta från värmen. Hacka chokladen och rör ner i smöret. Rör tills chokladen har smält ut helt.
  • Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Rör ner chokladsmeten i äggvispet. Tillsätt mjöl och salt och rör till en jämn smet.
  • Spänn ett bakplåtspapper över botten i en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30-35 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler.
  • Skär kakan i två halvor. Bred ut aprikosmarmeladen mellan bottnarna.
  • Grovhacka chokladen. Lägg den i en skål tillsammans med oljan. Värm över vattenbad.
  • Bred chokladen på och runt om kakan. Ställ kakan kallt till serveringen.
  • Pudra eventuellt lite kakao över sachertårta. Servera med lättvispad grädde.
Klart!

Näringsvärden, per bit exkl. tillbehör

Energi:

436 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 27 g
https://www.arla.se/recept/sachertarta/