Saffranskaka med mandelmassa

Saffranskaka med mandelmassa

Mellanmål
En extra god saffranskaka att fresta med i advent, riktigt saftig med fyllning av mandelmassa.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffranskaka-med-mandelmassa/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Blanda ut vätskan med jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  • Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Rör ihop mandelmassa, russin och smör till en kräm.
  • Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  • Bred på fyllningen men lämna 2-3 cm runt kanterna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö mandel över kakan. Låt jäsa ytterligare 30 min.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Grädda i omgångar i mitten av ugnen 15-20 min. Låt kallna på galler.
Klart!

Det går bra att byta 250 g Arla Köket Kesella® kvarg mot 2 dl Arla Ko® Gräddfil eller 2 dl Arla Köket® Matyoghurt.

Ingredienser

Jäst
50 g
100 g
5 dl
250 g
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Strösocker
1½ dl
Salt
½ tsk
Vetemjöl
ca 17 dl
Fyllning:
Riven mandelmassa
300 g
Russin
1½ dl
150 g
Mandelspån
50 g
Pensling:
Ägg
1