Saffranskola

Saffranskola

60+ min
Len kola med gyllene saffran och lite krisp av flingsalt. Slå in i cellofan och servera på gottebordet eller ge bort i fin present.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffranskola/

Gör så här

  • Lägg ett smörpapper i botten på en form, ca 15x20 cm.
  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, socker, sirap och saffran. Rör om och koka upp.
  • Sjud till ca 124–126° eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då i botten.
  • Häll kolan i formen, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur över natten.
  • Skär kolan i bitar med en vass kniv.
  • Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Klart!
Energi:

120 kcal

Protein: 0 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 6 g

Ingredienser

100 g
2 dl
Strösocker
255 g
Ljus sirap
140 g
Saffran á 0,5 g
1 pkt
Till garnering:
Flingsalt
1½ tsk