Saftig äppelkaka med kanel

Saftig äppelkaka med kanel

50 min Efterrätt
Lämplig för frysning
En saftig äppelkaka med smak av kanel slår aldrig fel! Vi använder oss av lite filmjölk i vår smet för att få till både syran och saftighet. Servera äppelkakan ljummen tillsammans med vispad grädde smaksatt med nymortlad kardemumma - Mums!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saftig-appelkaka-med-kanel/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  • Blanda de torra ingredienserna. Vänd försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med filmjölk.
  • Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Skär äpplet i tunna klyftor. Tryck ner klyftorna i smeten och strö över mandelspån.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
  • Kardemummagrädde: Vispa under tiden grädden och smaksätt med mortlad kardemumma.
  • Låt äppelkakan svalna och sikta ev över lite florsocker.
  • Servera saftig äppelkaka med kardemummagrädde.
Klart!

För variation, gör kakan med päron i stället för äpplen.

Energi:

466 kcal

Fiber: 2,3 g
Protein: 6,1 g
Kolhydrater: 33,8 g
Fett: 34,4 g

Ingredienser

150 g
Strösocker
1 dl
Ägg
3
Vetemjöl
3 dl
Malen kardemumma
2 tsk
Malen kanel
2 tsk
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Salt
1 krm
1 dl
Äpplen, små
2
Mandelspån
½ dl
Florsocker
Kardemummagrädde:
3 dl
Kardemummakärnor, mortlade
1 tsk