Saftigt frukostbröd

Saftigt frukostbröd

60+ min Mellanmål Frukost
Ett saftigt frukostbröd som får jäsa över natten. Bjud på doftande, nybakat frukostbröd tillsammans med en god ost till frukost.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saftiga-lordagsbrodet/

Gör så här

  • Dag 1: Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Rör i mjölet, låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur tills nästa dag eller minst 8 tim.
  • Dag 2: Tillsätt ljummet vatten, smör, kvarg, honung, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 tim.
  • Arbeta degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till två runda bröd eller ovala limpor.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Pensla med smält smör.
  • Strö över lite mjöl och havssalt. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200°. Grädda 35-40 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!

Honung kan bytas ut mot sirap.

Ingredienser

Dag 1:
Jäst
25 g
Kallt vatten
2 dl
Grahamsmjöl
1½ dl
Dag 2:
Ljummet vatten 37°
3 dl
25 g
250 g
Honung
2 msk
Salt
2 tsk
Grahamsmjöl
3½ dl
Vetemjöl
10 dl
Till garnering:
2 msk
Vetemjöl
Havssalt