Silviakaka med äpple

45 min Fika
Frysbar
Silviakaka med äpple

Här kommer ett recept på den omtyckta Silviakakan fast med äpplen! Resultatet blir en fluffig kaka med karamelliserade äpplen i kakan. Vill du twista till den ännu mer kan du tillsätta lite kanel eller kardemumma i smeten. Ett gott alternativ till den klassiska Silviakakan.

Nytt

Ingredienser

Ägg
3
Strösocker
3 dl
Kallt vatten
1½ dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1 msk
Äpplen
2

Glasyr:

250 g
Strösocker
2 dl
Vaniljsocker
1 msk
Äggulor
3
Kokosflingor
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Klä en ugnssäker form eller långpanna, ca 20x30cm, med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ner vattnet.
  • Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör till en jämn smet och häll ner i formen.
  • Skala äpplena och skär i tunna skivor. Tryck försiktigt ner skivorna i smeten.
  • Grädda kakan längst ner i ugnen ca 30 min, eller tills den är helt genombakad. Testa att sticka den med en trästicka, den ska vara helt torr. Låt svalna i formen.

Glasyr:

  • Bryn smöret i en kastrull under vispning tills det har en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tillsätt sockret och låt det lösa upp sig i smöret.
  • Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Sätt tillbaka på värmen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar, den får inte koka. Låt svalna innan du häller glasyren över kakan. Strö över kokos.
  • Låt Silviakaka med äpple kallna innan du skär upp den i bitar.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

204 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 0,4 g
Protein: 1,9 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 10,7 g
https://www.arla.se/recept/silviakaka-med-apple/